Μια ελληνική σαλάτα στις καλύτερες του κόσμου
24 σαλάτες από όλο τον κόσμο ξεχωρίζουν για την γεύση τους, την ιδιαιτερότητα και την ιστορία τους.

Μια ελληνική σαλάτα δεν θα μπορούσε να λείπει από την λίστα με τις καλύτερες σαλάτες του κόσμου. Ποια είναι αυτή η σαλάτα; Φυσικά, η χωριάτικη!
Το πιάτο που είναι γνωστό ως σαλάτα προέρχεται από την αρχαία ρωμαϊκή συνήθεια να βουτάνε το μαρούλι ρόμινο σε αλάτι - «herbe salata» σημαίνει «αλατισμένα φύλλα». Τώρα, αιώνες αφότου η έννοια ξεκίνησε από την Αρχαία Ρώμη, οι σαλάτες μπορεί να προκαλούν σε κάποιους την εικόνα μιας σκάφης με μαρούλι με μείγματα που επιλέγεις από τις πανταχού παρούσες αλυσίδες σαλατών- για άλλους, είναι ένα ζεστό μπολ με δημητριακά (όπως η σαλάτα farro) ή μια σαλάτα που δεν περιέχει καθόλου μαρούλι (όπως μια σαλάτα με μακαρόνια ή πατάτες ή μια σαλάτα cole slaw). Η σαλάτα θεωρείται από κάποιους ένα κρύο, ντυμένο και ψιλοκομμένο συνοδευτικό πιάτο, ενώ άλλοι μετατρέπουν τις σαλάτες σε πλήρες γεύμα προσθέτοντας μια ποικιλία πρωτεϊνών.
Εν ολίγοις, οι σαλάτες σημαίνουν διαφορετικά πράγματα για διαφορετικούς ανθρώπους- το κλειδί βρίσκεται στα φρέσκα συστατικά, την υφή και ένα ισορροπημένο ντρέσινγκ.
Με όποιον τρόπο κι αν σερβίρεται, μια σαλάτα μπορεί να μιλήσει για ένα μέρος. Από την Ελλάδα μέχρι το Μεξικό, την Αιθιοπία και την Ιαπωνία, δεν έχει να κάνει μόνο με τα συστατικά (λαχανικά, βότανα, φύλλα) ή τα καρυκεύματα, τα ντρέσινγκ και τις υφές - συχνά υπάρχει μια ιστορία πίσω από τη συνταγή που παραπέμπει στο χρόνο, τον τόπο και τη διαθεσιμότητα των προϊόντων.
Ακολουθούν οι καλύτερες σαλάτες του κόσμου, σύμφωνα με το CNN.
Panzanella (Ιταλία)
Η ιταλική σαλάτα ψωμιού, ή Panzanella, ξεκινά με τα περισσεύματα: συγκεκριμένα με ψωμί μιας ημέρας. Πρόκειται για ένα τυπικό πιάτο της Τοσκάνης, με την συνταγή να περιλαμβάνει μπαγιάτικο ψωμί, κρεμμύδι, βασιλικό, καρυκευμένο με λάδι, ξύδι και αλάτι. Στο χρόνο έχουν εισαχθεί κάποιες προσθήκες, μερικές από τις οποίες έχουν ήδη αναγνωριστεί ως κανονικές, όπως ακατέργαστες ντομάτες και αγγούρι, τα άλλα περισσότερο σχετίζονται με την έμπνευση του σεφ, όπως ελιές, βραστά αυγά (χρήση ως γαρνιτούρα) και μερικές φορές τόνο.
Salade Niçoise (Γαλλία)
Η σαλάτα Niçoise αναφέρεται σε ένα γαλλικό στυλ μαγειρικής, συγκεκριμένα από την πόλη της Νίκαιας. Παραδοσιακά παρασκευάζεται από ντομάτες, βραστά αυγά, ελιές Niçoise και γαύρο ή τόνο, και στρώνεται με ελαιόλαδο ή, σε ορισμένες ιστορικές εκδοχές, με βινεγκρέτ. Είναι δημοφιλής παγκοσμίως από τις αρχές του 20ου αιώνα και έχει παρασκευαστεί και συζητηθεί από πολλούς σεφ.
Yusheng (Σιγκαπούρη)
Για να υποδεχτούν μια τυχερή Σεληνιακή Πρωτοχρονιά, οι κάτοικοι της Σιγκαπούρης και της Μαλαισίας φτιάχνουν μαζί Yusheng (ή yee sang), μια γλυκιά και πικάντικη σαλάτα με ωμό ψάρι, γνωστή «ευημερία» (ή lo hei). Το Yu sheng μπορεί να μεταφραστεί ως «ωμό ψάρι» και ακούγεται επίσης σαν την κινεζική φράση για την «αύξηση της αφθονίας», καθιστώντας το ένα δημοφιλές ορεκτικό κατά τη διάρκεια του κινεζικού νέου έτους και μάλιστα τελετουργικό.
Σε μια τυπική συγκέντρωση, ένα προς ένα, κάθε συστατικό προστίθεται στο πιάτο σε μια πιατέλα, με τον οικοδεσπότη να πασπαλίζει τη σαλάτα με ξηρούς καρπούς, σπόρους, μπαχαρικά και ντρέσινγκ. Οι συμμετέχοντες ρίχνουν τα συστατικά - τεμαχισμένα λαχανικά όπως καρότα, ραπανάκια daikon, γλυκοπατάτες, αγγούρι και τζίντζερ τουρσί, μαζί με ωμό ψάρι - με ξυλάκια όσο πιο ψηλά γίνεται, εκφράζοντας παράλληλα καλές ευχές για το νέο έτος.
Narangi salad (Ινδία)
Η Narangi salad (από τα ινδικά «narangi» που σημαίνει πορτοκάλι) περιγράφεται ως δροσερή, φρουτένια σαλάτα με βάση το πορτοκάλι, συχνά σε συνδυασμό με λαχανικά—όπως ραπανάκι, καρότο ή κόκκινο λάχανο—και μοβ πινελιές μπαχαρικών.
Salat Katzutz (Ισραήλ)
Είναι η κλασική ισραηλινή σαλάτα, γνωστή και ως Israeli salad. Πρόκειται για πολύ ψιλοκομμένα λαχανικά — κυρίως ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι και πιπεριά — που σερβίρονται δροσερά με ελαιόλαδο και λεμόνι. Προέρχεται από παραδοσιακές σαλάτες της Ανατολικής Μεσογείου, όπως η παλαιστινιακή salatat banadura ή η τουρκική shepherd’s salad.
Ψιλοκομμένη σαλάτα με jicama και pepitas (Μεξικό)
Είναι μια φρέσκια, τραγανή σαλάτα που συνδυάζει το καθαρισμένο και ψιλοκομμένο jicama – ρίζα με δροσερή, ήπια γεύση σαν καρπό – με τραγανά roasted pepitas (κολοκυθόσπορους), συνήθως μαζί με άλλα λαχανικά και αρωματικό dressing.
Gammaldags Pressgurka (Σουηδία)
Με μόνο λεπτές φέτες αγγουριού, καλά στυμμένο (σε ένα μείγμα από ξύδι, νερό, ζάχαρη, λευκό πιπέρι και μαϊντανό), αυτή η σουηδική σαλάτα αγγουριού τουρσί (Gammaldags Pressgurka) είναι το τέλειο συνοδευτικό για τα διάσημα σουηδικά κεφτεδάκια και άλλα βαριά πιάτα όπως ψητό κρέας και θαλασσινά. Γρήγορα παστωμένο και δυνατά πατημένο (εξ ου και η ονομασία «pressgurka») το πιεσμένο αγγούρι αποτελεί μέρος της προετοιμασίας της σαλάτας. Κόβονται σε λεπτές φέτες και πιέζονται, αφαιρώντας υγρά, στρώνουν με το γλυκόξινο μείγμα και αφήνονται για λίγες ώρες πριν το σερβίρισμα.
Shopska salad (Βουλγαρία)
Η πιο διάσημη σαλάτα της Βουλγαρίας, η οποία είναι επίσης δημοφιλής σε όλη τη νοτιοανατολική Ευρώπη, η τραγανή και πολύχρωμη σαλάτα Shopska φτιάχνεται με ψιλοκομμένες ώριμες ντομάτες, ψητές πιπεριές (συνήθως πράσινες, αλλά μερικές φορές κόκκινες), αγγούρι (αγγλικό ή περσικό), καυτερές πιπεριές (προαιρετικά), κρεμμύδια (συνήθως κόκκινα), μαζί με μαϊντανό και ψιλοκομμένο τυρί Sirene (παρόμοιο με τη φέτα). Γαρνίρεται με βινεγκρέτ ελαιολάδου και μερικές φορές με μαύρες ελιές. Η σαλάτα πήρε το όνομά της από την περιοχή Shopluk στη δυτική Βουλγαρία και τα χρώματά της (κόκκινες ντομάτες και πιπεριές, πράσινα αγγούρια και λευκό τυρί) λέγεται ότι αντιπροσωπεύουν την εθνική σημαία.
Ensalada de Palmitos (Αργεντινή)
Οι καρδιές του φοίνικα, που κατάγονται από τη Νότια και Κεντρική Αμερική, είναι ένα λαχανικό που προέρχεται από το είδος του φοίνικα και χρονολογείται από τους πολιτισμούς των Μάγια. Εξαιρετικά ευπαθής, οι καρδιές φοίνικα συχνά κόβονται και συντηρούνται σε κονσέρβες και βρίσκονται σε σαλάτες σε όλη την Κεντρική Αμερική, ιδίως στην Αργεντινή. Η αργεντίνικη σαλάτα με καρδιές φοίνικα (ensalada de palmitos) φτιάχνεται με κομμένες κονσερβοποιημένες καρδιές φοίνικα, ψιλοκομμένες ντομάτες και κομμένα αβοκάντο, σάλτσα σε μείγμα χυμού λάιμ και γαρνιτούρα με κρεμμυδάκι και κόλιανδρο. Απλή στη συναρμολόγηση και την προετοιμασία, η σαλάτα σερβίρεται συχνά σε πιατέλα για να συνοδεύσει βαρύτερα πιάτα με μοσχάρι και κρέας.
Laphet Thoke (Μιανμάρ)
Για να παραμείνουν δροσεροί στην καυτή Μιανμάρ, οι κάτοικοι της Βιρμανίας βασίζονται σε μια σαλάτα από φύλλα τσαγιού. Η βιρμανική ονομασία για το ζυμωμένο τσάι, lak hpak ή lephet, είναι καπνιστή και πικρή και αναμειγνύεται με φρέσκα λαχανικά, τηγανητό σκόρδο, πράσινο τσίλι, τραγανά ψητά φιστίκια, τηγανητά φασόλια, αποξηραμένες γαρίδες και καβουρδισμένο σουσάμι, σερβίρεται σε ένα κρεβάτι από λάχανο και περιχύνεται με σάλτσα ψαριού και χυμό λάιμ.
Χωριάτικη (Ελλάδα)
Αν και οι συστάσεις μπορεί να είναι περιττές, η χωριάτικη σαλάτα - που όλοι οι τουρίστες μαθαίνουν όταν έρχονται στη χώρα - είναι ένα από τα πλέον εμβληματικά πιάτα της ελληνικής κουζίνας. Προέρχεται από την ελληνική ύπαιθρο — αν και στην πραγματικότητα δημιουργήθηκε σε ταβέρνες της Αθήνας τη δεκαετία του ’60 – και φιλοδοξεί να αναδείξει την απλότητα και τη φρεσκάδα των υλικών. Τα μόνα υλικά που χρειάζονται είναι ντομάτα, αγγούρι, κρεμμύδι, πράσινη πιπεριά, ελιές, φέτα, ελαιόλαδο, αλάτι και ρίγανη, με προαιρετικά υλικά όπως ξύδι, κάππαρη και λεμόνι.
Pipirrana (Ισπανία)
Πρόκειται για μια δροσιστική επιλογή με την ανάμειξη ντομάτας, πιπεριάς, κρεμμυδιού και αγγουριού με μια πικάντικη βινεγκρέτ. Η Pipirrana είναι ελαφριά, φρέσκια και γεμάτη γεύσεις.
Som Tum (Ταϊλάνδη)
Αυτή η τραγανή, ξινή ταϊλανδέζικη σαλάτα με παπάγια, που ονομάζεται Som Tum στην Ταϊλάνδη, προέρχεται από το Λάος, αλλά είναι εξαιρετικά δημοφιλής και σερβίρεται όλο το χρόνο (και συχνά καταναλώνεται εβδομαδιαία, αν όχι καθημερινά) σε όλη τη Νοτιοανατολική Ασία. Στην Ταϊλάνδη (ιδιαίτερα στην περιοχή Isan), τη συναντά κανείς συνήθως σε πάγκους του δρόμου, σε εστιατόρια και σε σπίτια. Για την παρασκευή της σαλάτας, σκόρδο, αλάτι, φιστίκια, τσίλι, ζάχαρη και γαρίδες χτυπιούνται σε πάστα και αναμειγνύονται με χυμό λάιμ και σάλτσα ψαριού, και στη συνέχεια χρησιμοποιούνται για να ρίξουν πάνω από τεμαχισμένη πράσινη παπάγια, ντομάτες και μακρόστενα φασόλια, και στη συνέχεια πασπαλίζονται με φιστίκια.
Cobb salad (ΗΠΑ)
Όπως συμβαίνει με πολλές μεγάλες εφευρέσεις, η σαλάτα Cobb γεννήθηκε από την ανάγκη. Σύμφωνα με την τοπική παράδοση που περιβάλλει το Λος Άντζελες της δεκαετίας του 1930, ο Robert Cobb, ιδιοκτήτης του εστιατορίου Brown Derby στο Angeleno, συναρμολόγησε τη βαριά σε πρωτεΐνες σαλάτα χρησιμοποιώντας υλικά που βρήκε στο ψυγείο του: μαρούλι, κάρδαμο, βραστά αυγά, τραγανό μπέικον, ψητό κοτόπουλο, αβοκάντο, ντομάτες, σχοινόπρασο και μπλε τυρί, ψιλοκομμένα και περιχυμένα με το σπιτικό γαλλικό ντρέσινγκ του Derby. Έγινε αμέσως κλασικό στο εστιατόριο του Χόλιγουντ και συχνά ετοιμάστηκε για τους επισκέπτες στο τραπέζι μέχρι το κλείσιμο του εστιατορίου τη δεκαετία του 1980.
Ταμπουλέ (Λίβανος)
Το ταμπουλέ και το ταμπουλί είναι το ίδιο και η συνταγή περιστρέφεται γύρω από ένα βασικό συστατικό: τον μαϊντανό. Συνήθως φτιάχνεται με πλιγούρι, μαϊντανό, ντομάτες, δυόσμο και κρεμμύδια και ανακατεύεται με ένα ντρέσινγκ από χυμό λεμονιού, ελαιόλαδο, αλάτι και πιπέρι, το ταμπουλέ μπορεί να διαφέρει ανάλογα με το ποιος το ετοιμάζει. Κάποιοι μπορεί να προσθέσουν αγγούρι και άλλοι μπορεί να προσθέσουν χυμό ροδιού ή ξινό σταφύλι για να δώσουν κάποια φωτεινή οξύτητα στην πικάντικη σαλάτα.
Sunomono (Ιαπωνία)
Είναι παραδοσιακή ιαπωνική σαλάτα με αγγούρι, που σημαίνει κυριολεκτικά “πιατάκια με ξύδι” — δηλαδή πιάτα εμπλουτισμένα με ξύδι. Η Sunomono είναι απλή αλλά ισορροπημένη σαλάτα από ψιλοκομμένο αγγούρι, αλατισμένο & στραγγισμένο, πασπαλισμένο με rice vinegar, ζάχαρη, σόγια και συχνά σουσάμι — μια δροσιστική πρόταση στην ιαπωνική κουζίνα, ιδανική ως ορεκτικό ή συνοδευτικό για πλήθος πιάτων.
Schwäbischer Kartoffelsalat (Γερμανία)
Είναι η παραδοσιακή πατατοσαλάτα της νομ. Βάδης-Βυρτεμβέργης στη Γερμανία, διακριτική για την έλλειψη μαγιονέζας και την παρουσία ζεστής ζωμό-μαρινάδας. Στην ουσία είναι γερμανική πατατοσαλάτα από βραστές πατάτες με φλούδα, κομμένες σε λεπτές φέτες, περιχυμένες με ζεστό ζωμό-μαρινάδα από ζωμό, ξύδι και λάδι, συνοδευμένες από κρεμμύδι και αρωματικά, χωρίς μαγιονέζα — σερβιρισμένη συνήθως χλιαρή.
Gado-gado (Ινδονησία)
Η Gado‑gado (από τα ινδονησιακά “mix‑mix”) είναι μια δημοφιλής και θρεπτική σαλάτα/πιάτο από την Ινδονησία, που συνδυάζει διάφορα ωμά ή ελαφρώς βρασμένα λαχανικά, σκληρά βρασμένα αυγά, πατάτες, τηγανητό tofu ή tempeh και συχνά lontong (συμπιεσμένο ρύζι).
Ο κύριος χαρακτήρας του πιάτου είναι η κρεμώδης και αρωματική σάλτσα με βάση τα φυστίκια (peanut sauce), καρυκευμένη με σάλτσα γλυκιάς σόγιας (kecap manis), tamarind, λουκάνικο σκόρδου, σάλτσα ψαριού, έντονα μπαχαρικά και συχνά ξινή γεύση από λάιμ ή tamarind.
Shirazi salad (Ιράν)
Η Shirazi salad (ή Salad-e Shirazi) είναι μια παραδοσιακή ιρανική σαλάτα, που ονομάζεται έτσι από την πόλη Σιράζ στο νότιο Ιράν. Είναι ένα δροσερό, ελαφρύ και απλό συνοδευτικό, ιδανικό για τις ζεστές μέρες, με έμφαση στη φρεσκάδα και την οξύτητα. Πρόκειται για μια παραδοσιακή περσική σαλάτα φτιαγμένη από ψιλοκομμένα αγγούρια, ντομάτες και κρεμμύδι, με χυμό λεμονιού ή ξινού σταφυλιού και αποξηραμένο δυόσμο. Είναι δροσερή, αρωματική και συνοδεύει συχνά ιρανικά κυρίως πιάτα με ρύζι ή κρέας.
Olivier salad (Ρωσία)
Η Olivier salad (ή Ρωσική σαλάτα) είναι μια κλασική, πλούσια σαλάτα με βάση τη μαγιονέζα, που δημιουργήθηκε τον 19ο αιώνα από τον Γάλλο σεφ Lucien Olivier στη Μόσχα. Έκτοτε έγινε πολύ δημοφιλής στη Ρωσία, την Ανατολική Ευρώπη και πολλές άλλες χώρες. Είναι μια δροσερή, χορταστική σαλάτα με βραστά λαχανικά, αυγά, τουρσί και κρέας (συνήθως κοτόπουλο ή ζαμπόν), ενωμένα με μαγιονέζα. Είναι ιδανική για μπουφέ, γιορτινά τραπέζια και συνοδευτικά, ειδικά τις γιορτές όπως η Πρωτοχρονιά ή το Πάσχα σε ρωσόφωνες χώρες.
Waldorf salad (ΗΠΑ)
Η Waldorf salad είναι μια κλασική αμερικανική σαλάτα που δημιουργήθηκε στα τέλη του 19ου αιώνα στο πολυτελές ξενοδοχείο Waldorf-Astoria της Νέας Υόρκης. Είναι μια δροσερή σαλάτα από μήλο, σέλερι και καρύδια, ενωμένα με μαγιονέζα και συχνά σερβιρισμένα πάνω σε φύλλα μαρουλιού. Συνδυάζει γλυκές και αλμυρές γεύσεις με τραγανή υφή, και σερβίρεται συχνά ως ορεκτικό ή ελαφρύ συνοδευτικό.
Caesar salad (Μεξικό)
Η Caesar salad είναι μια από τις πιο διάσημες σαλάτες στον κόσμο, με βάση τη ρομάνα (romaine lettuce) και χαρακτηριστική σάλτσα με παρμεζάνα, αντζούγιες και σκόρδο. Δημιουργήθηκε το 1924 από τον Ιταλοαμερικανό σεφ Caesar Cardini στο Μεξικό. Είναι σαλάτα με μαρούλι ρομάνα, κρουτόν και παρμεζάνα, περιχυμένη με σάλτσα βασισμένη σε αντζούγιες, σκόρδο και λεμόνι. Πρόκειται για μια σαλάτα με έντονη, αλμυρή και πλούσια γεύση, που συχνά σερβίρεται ως ορεκτικό ή κυρίως πιάτο (με την προσθήκη π.χ. κοτόπουλου ή γαρίδας).
Timatim (Αιθιοπία)
Η Timatim salad (ή Timatim Fitfit) είναι μια δροσερή και απλή αιθιοπική σαλάτα ντομάτας, που σερβίρεται ως συνοδευτικό — συχνά πάνω σε injera ή δίπλα σε πικάντικα πιάτα όπως τα stews (wat) — προσφέροντας φρεσκάδα στον ουρανίσκο. Είναι μια αιθιοπική σαλάτα ντομάτας, με ψιλοκομμένο κρεμμύδι και τσίλι, ντυμένη με ελαιόλαδο, λευκό ξίδι ή λεμόνι, σκόρδο και berbere — συχνά σερβιρισμένη πάνω σε injera — που προσφέρει φρεσκάδα και εξισορρόπηση σε πικάντικα καυτερά κυρίως πιάτα.
Kachumbari (Ανατολική Αφρική)
Η Kachumbari είναι μια δροσερή, πικάντικη σαλάτα ντομάτας και κρεμμυδιού που προέρχεται από την Ανατολική Αφρική (κυρίως Κένυα, Τανζανία, Ουγκάντα), με έντονες επιρροές από την ινδική κουζίνα. Η Kachumbari είναι μια απλή, φρέσκια και αρωματική σαλάτα από ψιλοκομμένες ντομάτες, κρεμμύδι και τσίλι, με χυμό λεμονιού και μυρωδικά, που σερβίρεται ως συνοδευτικό πιάτο σε πολλές κουζίνες της Ανατολικής Αφρικής. Συχνά συνοδεύει ψητά κρέατα, ρύζι, chapati ή pilau.